placeholder

Kok Korpershoek heeft het logo gemaakt wat enorm lang het gezicht is geweest van het Dijkpop Festival. Het mooie is dat Kok nooit het festival heeft bezocht en maar een half jaar in Andijk heeft gewoond. Mooie prestatie van Kok dat hij in zo’n korte tijd veel heeft betekend voor het festival. Na enig speurwerk traceerde we Kok via Linkedin, nog steeds wonend en werkend in Amsterdam en vroegen we hem zijn verhaal over het logo te doen.

Najaar 1985 ben ik naar Andijk verhuisd, in het laatste jaar VWO op de RSG Westfriesland in Hoorn. Ik was toen 18 jaar.  Ik wilde heel erg graag grafisch ontwerper worden en op de Rietveld Academie toegelaten worden. Ik kreeg advies van mensen die er verstand van hadden om vooral veel te oefenen voor een echte opdrachtgever.

“Een logo dat 28 jaar
stand gehouden heeft”

Zogezegd, zogedaan. Ik ging naar jongerenvereniging Exit, om behalve de biertjes en de gezelligheid, ook mijn diensten als ontwerper aan te bieden. Alles werd daar mogelijk gemaakt door vrijwilligers, dus daar werd gretig gebruik van gemaakt. En ik vond het super leuk om te doen!

Vanaf dat moment tot aan de zomer van 1986 ontwierp ik elke week een affiche voor de vrijdagavond evenementen in Sarto van Exit. Denk aan een DJ-wedstrijd, een klaverjas avond, optredens van bandjes etc. Allemaal met de hand getekend, geknipt en geplakt (er was nog geen computer) en met een kopieerapparaat verveelvoudigd en dan door het hele dorp opgehangen.
Ergens in die periode ben ik ook gevraagd door Exit (?), of de mensen rondom Exit om een logo en affiche voor Dijkpop te ontwerpen. Het logo werd ook met de hand getekend en met oost-indische inkt en/of zwarte verf uitgevoerd.
De reden waarom het logo eruit zag zoals het geworden is heeft denk ik vooral met gebruikte techniek te maken (handgetekend, geschilderd, geen computer) en dat het een rauw, rebels effect moest hebben.
Ik ben zelf nooit op Dijkpop geweest. Tijdens de 1986 editie was ik op fietsvakantie naar Parijs en daarna verhuisde ik voor de studie (want YES, aangenomen op de Rietveld) naar Amsterdam en kwam nog maar sporadisch in Andijk.

Verhalen
0